کنفرانس جهانی توسعهدهندگان (WWDC) که هر سال توسط اپل برگزار میشود و تمرکز ویژهای بر توسعهدهندگان و نرمافزار دارد، کمتر از سه هفته دیگر برگزار خواهد شد. تاکنون اطلاعات زیادی درباره نسخه macOS 16 منتشر نشده است و ممکن است در تاریخ نهم ژوئن با شگفتیهای بزرگی روبهرو شویم. در این مقاله، آنچه تاکنون درباره بهروزرسانی بزرگ بعدی سیستمعامل مک اپل میدانیم، جمعبندی شده است.
نام احتمالی macOS 16
در هر سال قبل از WWDC، یکی از سوالاتی که ذهن طرفداران مک را مشغول میکند، انتخاب نام نسخه بعدی macOS است. این روند از زمان معرفی Mac OS X با نامهای بزرگگربهای آغاز شد و در سال ۲۰۱۳، اپل نامهای مرتبط با کالیفرنیا را برای نسخههای سیستمعامل خود برگزید، مانند Mavericks. در اوایل پس از معرفی OS X Mavericks، بیش از ۲۰ درخواست ثبت علامت تجاری با موضوع کالیفرنیا توسط شرکتهای مختلف ثبت شد که بیشتر آنها احتمالاً شرکتهای پوششی اپل برای مخفی نگه داشتن هویت واقعی بودند.
در طول زمان، برخی از این نامها مانند Yosemite، Sierra، Mojave و Monterey در نسخههای اصلی سیستمعامل مک استفاده شدند، در حالی که درخواستهای ثبت علامت تجاری برای برخی دیگر از نامها کنار گذاشته شده است. اپل قبلاً از نامهایی که در درخواستهای ثبت علامت تجاری منقضی شده بودند، مانند Big Sur در ۲۰۲۰، برای نسخههای macOS بهره برده است. بنابراین، ممکن است macOS 16 هنوز نامی را که اپل سالها پیش در نظر داشته، برگزید.
در فهرست زیر، نامهای باقیماندهای که اپل برای محافظت از آنها ثبت کرده است، آورده شده است:
**کالیفرنیا:**
– Condor
– Diablo
– Farallon
– Grizzly
– Mammoth
– Miramar
**پاسفیک:**
– Redtail
– Redwood
– Rincon
– Shasta
– Skyline
– Tiburon
سازگاری و پشتیبانی سختافزاری
اپل از سال ۲۰۲۰ روند انتقال خط تولید مک به پردازندههای Apple Silicon را آغاز کرد و این روند تا سال ۲۰۲۳ کامل شد. از آن زمان، پشتیبانی از مکهای مبتنی بر اینتل به تدریج کاهش یافته است. در آخرین نسخه macOS، یعنی macOS Sequoia، تنها چند مدل اینتل پشتیبانی میشوند:
– Mac mini 2018
– مدلهای iMac 2019–2020
– iMac Pro 2017
– MacBook Air 2020
– مدلهای MacBook Pro 2018–2020
– Mac Pro 2019
با توجه به رشد ویژگیهای هوش مصنوعی، احتمالاً macOS 16 آخرین نسخهای باشد که حداقل برخی از مکهای مبتنی بر اینتل را پشتیبانی میکند، البته بدون ویژگیهای هوشمند اپل که نیازمند چیپهای Apple Silicon هستند. اگر اپل پشتیبانی از قدیمیترین مدلها را کنار بگذارد، این اقدام نشاندهنده تعهد اپل به ارائه حداقل پنج سال پشتیبانی نرمافزاری برای دستگاههای خود است.
تغییرات طراحی احتمالی
طبق گزارش بلومبرگ، اپل قصد دارد در نسخه ۱۶، طراحی کلی سیستمعامل macOS را بهطور قابل توجهی بازطراحی کند، که ممکن است بزرگترین تغییر بصری از زمان معرفی macOS Big Sur در ۲۰۲۰ باشد. این طراحی جدید بخشی از تلاش گسترده اپل برای ایجاد یک رابط کاربری یکنواختتر در تمامی پلتفرمهای خود، از جمله آیفون، آیپد و Apple Vision Pro است.
بر اساس منابع آشنا با پروژه، که در داخل "Cheer" نامیده میشود، اپل هدف دارد ناوبری و کنترل دستگاهها را سادهتر کند و عناصر طراحی از visionOS را به تجربه مک وارد کند. برخی از تغییرات احتمالی شامل موارد زیر است:
– بازطراحی کامل آیکونها، منوها و دکمههای سیستم
– سبکهای جدید پنجره و امکانات مدیریت آنها
– سیستم ناوبری سادهتر
– عناصر بصری الهامگرفته از visionOS (مانند آیکونهای دایرهای برنامهها؟)
– عناصر شفافتر در رابط کاربری
– هماهنگی بیشتر با طراحی iOS و iPadOS
این بازطراحی بر اساس نرمافزار Vision Pro و برای نمایشگرهای سنتی، به صورت "تا حدودی مبتنی بر" است، و برخی عناصر غوطهور در تجربه Vision Pro ممکن است در دنیای ۲D macOS جای نداشته باشند. تیم طراحی و مهندسی نرمافزار اپل، به رهبری آلن دای، که در طراحی انقلابی iOS 7 در ۲۰۱۳ نقش داشت، بر روی این پروژه کار میکنند.
ویژگیهای جدید و امکانات
همزمان با نزدیک شدن به تاریخ عرضه، اپل در حال توسعه ویژگیهای جدیدی است که میتواند در نسخه macOS 16 عرضه شود:
**همگامسازی دادههای Wi-Fi در حالت captive**
اپل در حال توسعه قابلیتی است که اطلاعات ورود به شبکههای Wi-Fi با صفحههای captive (مانند هتلها، فرودگاهها و کافیشاپها) را در دستگاههای مختلف همگامسازی میکند، به طوری که کاربر تنها یکبار وارد اطلاعات شود و سپس این اطلاعات به صورت خودکار در آیفون، آیپد و مک بهروزرسانی شود.
**Google Gemini**
بر اساس گفتههای مدیرعامل گوگل، سوندار پچای، گوگل ممکن است در نیمه اول ۲۰۲۵ با اپل به توافق برسد تا Google Gemini را به آیفون اضافه کند. این قابلیت به عنوان جایگزین ChatGPT برای درخواستهای Siri عمل خواهد کرد و احتمالاً در iOS 19، iPadOS 19 و macOS 16 ارائه میشود.
**انتخاب دستیار صوتی پیشفرض در اتحادیه اروپا**
اپل قصد دارد به کاربران در اتحادیه اروپا امکان دهد دستیار صوتی پیشفرض را به غیر از Siri تغییر دهند، که این تغییر در تمام پلتفرمهای نرمافزاری از جمله آیفون، آیپد و مک اعمال خواهد شد.
**مدیریت باتری مبتنی بر هوش مصنوعی**
اپل در حال توسعه ابزاری است که از هوش مصنوعی برای بهبود مدیریت مصرف باتری آیفون استفاده میکند. در iOS 19، گزینهای مبتنی بر هوش مصنوعی برای مدیریت باتری ارائه میشود که مصرف باتری را بر اساس نحوه استفاده کاربر تحلیل و بهینه میکند. در مورد مکبوکها، احتمالاً این ویژگی در macOS 16 نیز ارائه خواهد شد، هرچند جزئیات دقیقی در این زمینه اعلام نشده است.
**بهروزرسانیهای احتمالی Siri**
اپل برخی از ویژگیهای جدید Siri را که قرار بود در macOS 15 عرضه شود، به تأخیر انداخته است و ممکن است در macOS 16، در پاییز ۲۰۲۵ یا در نسخههای بعدی این سیستمعامل، رونمایی شوند. این نسخههای Siri قرار است هوشمندتر، شخصیتر و قادر به درک بهتر زمینههای مختلف باشند، و بتوانند وظایف پیچیدهتری را انجام دهند، از جمله:
– پیگیری ایمیلها، پیامها، فایلها و عکسها بر اساس دادههای کاربر
– تشخیص محتواهای روی صفحه و انجام اقدامات مرتبط
– ادغام عمیقتر با برنامهها و انجام وظایف پیچیدهتر
**ویژگیهای دسترسی و امکانات کمکی**
اپل در ماه می هر سال، جزئیات ویژگیهای جدید دسترسی را اعلام میکند. در سال جاری، چندین گزینه جدید برای بهبود دسترسی در macOS 16 معرفی شده است، از جمله:
– گامهای حرکتی خودرو (Vehicle Motion Cues) برای کاهش حالت حرکتسوزی در حین رانندگی، که حالا در مک نیز قابل استفاده است و میتواند نشانگرهای متحرک روی صفحه نمایش آیفون را در مک نمایش دهد.
– بزرگنمایی (Magnifier) با استفاده از دوربین آیفون و Continuity Camera، که امکان زوم کردن بر روی متن و اشیاء را فراهم میکند و قابل تنظیم است.
– برچسبهای تغذیه دسترسی در فروشگاه اپلیکیشن، برای نشان دادن امکانات دسترسی در برنامهها و بازیها.
– ابزار خواندن (Reader) برای متن، که خوانایی را برای افراد کمبینا یا دیسلکس افزایش میدهد و امکانات شخصیسازی متون را فراهم میکند.
– دسترسی به بریل (Braille Access) برای تبدیل مک به دفترچه یادداشت بریل کامل.
– صدای شخصی (Personal Voice) که با پیشرفت در یادگیری ماشین، سریعتر و آسانتر ساخته میشود و صدای طبیعیتری را تولید میکند.
تاریخ عرضه
اپل معمولاً در کنفرانس WWDC، سیستمعامل جدید مک را معرفی میکند و نسخههای آزمایشی توسعهدهندگان را در همان ماه عرضه مینماید. انتظار میرود نسخه نهایی macOS 16 در پاییز امسال، حدود سپتامبر، منتشر شود.